Δευτέρα 24 Αυγούστου 2009

Ακριβέ μου ...Όμηρε !

Γράφει ο Οδυσσέας (http://odysseaschios.blogspot.com)

Τη συγκέντρωση του ποσού των 170.000 ευρώ, για την κατασκευή του ανδριάντα του Ομήρου, από λευκό μάρμαρο, στην είσοδο του Αερολιμένα της Χίου, που φέρει το όνομα του λυρικού ποιητής μας που έζησε στο νησί μας, ζήτησε η μη κερδοσκοπική Παγχιακή Εταιρεία για τη Διάσωση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς του τόπου μας, σε ειδική συνέντευξη Τύπου που δόθηκε την Πέμπτη.
Ήδη το πρόπλασμα του ανδριάντα, κατασκευασμένο από γύψο, εκτίθεται στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Χίου (φωτό), προκειμένου να είναι επισκέψιμο από τον απλό κόσμο, ο οποίος πρέπει να δώσει την οικονομική του βοήθεια, προκειμένου να συγκεντρωθεί το, ομολογουμένως, μεγάλο αυτό ποσό, που απαιτείται για την κατασκευή του.
Στην Επιτροπή παρακολούθησης των οικονομικών της Παγχιακής Εταιρείας, μετέχουν επιφανείς Χιώτες όπως, ο Δημήτρης Λινός, επίτιμος Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου (πρόεδρος), Αργύρης Κοκκινάκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Χιακών Σωματείων Αττικής, Κώστας Τριαντάφυλλος, αερολιμενάρχης Χίου, Αικατερίνη Κόκκοτα και ο πανεπιστημιακός Παναγιώτης Βαρλάς, που δεν παρέστη στην εκδήλωση.
Μιλώντας στην εκδήλωση η γλύπτρια της Ειρήνης, που έχει τιμηθεί ως γυναίκα της Ευρώπης και υπάρχει το έργο της (περιστέρι της Ειρήνης) στις περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, Μαίρη Παπακωνσταντίνου, η οποία έχει αναλάβει την κατασκευή του ανδριάντα και κατάγεται από το νησί των Οινουσσών και τη Χίο, τόνισε:
«Το άγαλμα του Ομήρου δεν είναι πια όνειρο στα χαρτιά. Η κατασκευή του, γίνεται πλέον πραγματοποιείται».
Στο πρόπλασμα από γύψο του αγάλματος, ο ποιητής μας καθισμένος σε φυσικό μέγεθος με μια λύρα στα χέρια του, εκτίθεται ήδη στο φουαγιέ του Ομήρειου Πνευματικού Κέντρου. Αυτό μεταφέρθηκε εκεί, πριν από δέκα μέρες, περίπου, με κόπο και έξοδα της κ. Παπακωνσταντίνου, η οποία, μάλιστα, για να μπορέσει ν’ ανταπεξέλθει στις οικονομικές απαιτήσεις κατασκευής του προπλάσματος, αναγκάστηκε να πουλήσει προσωπική της περιουσία. Η γλύπτρια επίσης, τόνισε:
«Όπως γνωρίζετε εργασία γερμανού καθηγητή Πανεπιστημίου θέλει τον Όμηρο Ασύριο και ευνούχο, αλλά δε μας είπε γιατί τα έπη γράφτηκαν στην Αρχαία Ελληνική. Η απάντησή μας μπορεί και πρέπει να είναι αυτός ο ανδριάντας…». Και πρόσθεσε ότι στις τέσσερις πλευρές του βάθρου, στο οποίο θα στηρίζεται ο ανδριάντας, θα χαραχθούν σκηνές από την Ιλιάδα, ώστε να δοθεί η εικόνα ότι «ο Όμηρος διηγείται την ιστορία».
Αυτή τη στιγμή, στο σημείο, υπάρχει ταμπέλα με το νούμερο του λογαριασμού της Εθνικής Τράπεζας, που έχει ανοιχτεί (49029455-53), προκειμένου να διευκολυνθούν όσοι θέλουν να βοηθήσουν στην κατασκευή του.
Ο ακαδημαϊκός αστροφυσικός Σταμάτης Κριμιζής, που παρευρέθηκε, για να στηρίξει την όλη προσπάθεια είπε ότι πρέπει να το δούμε αυτό που γίνεται σαν μια προσπάθεια που αξίζει μεγάλης συμπαράστασης, για να καλύψουμε ένα κενό του παρελθόντος. Έπρεπε αυτό να έχει γίνει εδώ και πολλά χρόνια. Και συνέχισε:
«Πριν από χρόνια, στη διάρκεια ημερίδας, κορυφαίος επιστήμονας που ήταν στη Χίο, με ρώτησε: «Πώς εμείς οι Χιώτες που φημιζόμαστε για την ικανότητά μας στο εμπόριο και τον κοσμοπολιτισμό δεν έχουμε παρά μία μόνο προτομή του Ομήρου σε όλο το νησί;» Είναι αυτή που βρίσκεται μπροστά από το Ομήρειο.
Ο πρόεδρος της Παγχιακής Επιτροπής, Δημήτρης Λινός, τόνισε ότι το ποσό που απομένει να καλυφθεί υπολογίζεται στις 100.000 ευρώ, αφού σε συνεισφορές από επιφανείς οικονομικά Χιώτες αναμένεται να προστεθούν, ακόμα, ποσά που σκοπεύουν να προσφέρουν η Νομαρχία και ο Δήμος Χίου, ο Δήμος Ομηρούπολης, που εκπροσωπήθηκαν από τους, Πολύδωρα Λαμπρινούδη, Παντελή Βρουλή και Γιάννη Μαλαφή, αντίστοιχα.
Ο πρόεδρος της ΟΧΣΑ Αργύρης Κοκκινάκης, υπογράμμισε στην ομιλία του, ότι η Ομοσπονδία, όπως σ’ όλα τα θέματα, που αφορούν τη Χίο, από την πρώτη στιγμή ήταν συμπαραστάτης, σ’ αυτήν την προσπάθεια και για το λόγο αυτό μετέχει και στην 5μελή επιτροπή.
Στη συνέχεια ανέφερε στοιχεία, που δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολίας, ότι ο Όμηρος έζησε στη Χίο. Στο έργο του αναφέρεται μάλιστα και στη Βολισσό, την οποία αποκαλεί Βόλισσο (τονίζοντας την δηλαδή στην πρώτη συλλαβή).
Οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, πρώτου και δεύτερου βαθμού, τόνισαν με μια φωνή ότι πρόκειται να βοηθήσουν στη συγκέντρωση του απαιτούμενου ποσού, παρά το γεγονός ότι υπάρχει δυσκολία στη χρηματοδότηση του έργου, επειδή δεν έγινε διαγωνισμός.
Ο Νομάρχης Πολύδωρος Λαμπρινούδης, τόνισε ότι το όνομα του Ομήρου είναι συνδεδεμένο με τη Χίο, ενώ υπογράμμισε ότι θα βρεθεί τρόπος για να βοηθήσουμε. Ο Δήμαρχος Χίου Παντελής Βουρλής από την πλευρά του, είπε ότι δε μπορούν οι φορείς να είναι αμέτοχοι. Όσον αφορά το ύψος του ποσού που θα δοθεί θα αποφασιστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο. Ο πρόεδρος της ΤΕΔΚΧ και Δήμαρχος Ομηρούπολης Γιάννης Μαλαφής, κάλεσε όλους τους Χιώτες, ανάλογα με τις οικονομικές τους δυνατότητες να συνδράμουν στην κατασκευή του έργου. Και πρόσθεσε ότι: «Εάν δεν μπορούν να δοθούν άμεσα χρήματα, πρέπει να οργανωθούν άλλες εκδηλώσεις, μέσω των οποίων να συγκεντρωθεί το απαραίτητο ποσό.
Τέλος, ο κ. Λαμπρινούδης, κατέθεσε μια πρόταση, την οποία ανέπτυξε ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού της Νομαρχίας Στέλιος Καμπούρης, σχετικά με την πραγματοποίηση τηλεμαραθώνιου, από τα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Στην εκδήλωση πέρα των προαναφερθέντων, παρέστησαν και οι,
Νίκος Νύχτας, Ισαβέλλα Μπουρνιά (νομαρχιακοί σύμβουλοι), Γιώργος Μαμμάς (πρόεδρος του Ομήρειου Πνευματικού Κέντρου).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου