Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2009

Ποια είναι η Χιώτισσα γλύπτρια Μαίρη Παπακωνσταντίνου

Η Μαίρη Παπακωνσταντίνου γεννήθηκε στη Χίο, στις 24 Απριλίου 1937, από πατέρα Αιγνουσιώτη και μητέρα Βρονταδούσαινα. Από τους δυο γονείς, που μεγαλώσανε «στις ακρογιαλιές του Ομήρου», η Μαίρη πήρε την αρμύρα του Αιγαίου, που κυλά μαζί με το αίμα στις φλέβες της. Από μικρή έδειξε τις καλλιτεχνικές της τάσεις. Έβαλε πλώρη να γίνει γλύπτρια.

Το σπίτι που γεννήθηκε στην Ευαγγελίστρια

Σπούδασε γλυπτική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών με δάσκαλο τον Ακαδημαϊκό Μιχάλη Τόμπρο. Συνέχισε τις σπουδές της στο Λονδίνο, με θέμα τα σύγχρονα υλικά και την ιστορία της τέχνης.
Το 1990 προτάθηκε να αντιπροσωπεύσει τη χώρα μας για το βραβείο «Γυναίκα της Ευρώπης», ενώ δίκαια έχει τον τίτλο της «Γλύπτριας της Ειρήνης» αφού στις περισσότερες πρωτεύουσες Ευρωπαϊκών χωρών, αλλά και σε Αμερική, Αυστραλία υπάρχει ένα περιστέρι δικό της.

Ως φοιτήτρια στη Χίο

Ο αείμνηστος ακαδημαϊκός από την τάξη των Γραμμάτων και των Τεχνών, Σόλων Κυδωνιάτης, μεταξύ πολλών άλλων για το έργο της Μαίρης Παπακωνσταντίνου, έγραψε: «Η ενότητα της δουλειάς της από το 1995 κι έπειτα, η Αρπαγή της Ευρώπης, η Μητρότης στο Διάστημα και το Αιγαίο, δείχνει το μέγεθος των δυνατοτήτων της δυνατοτήτων που μορφοποιούνται με καινούργιες φόρμες στα πλαίσια πάντα μιας χαρακτηριστικά προσωπικής δημιουργίας».
Ο επίσης Ακαδημαϊκός της τάξης των Γραμμάτων και των Τεχνών κ. Χρύσανθος Χρήστου γράφει για τη συμπατριώτισσά μας: «Όλο και σαφέστερα κερδίζουν καθοριστική θέση τα μελωδικά καμπυλόμορφα θέματα και ο περιορισμός στο ουσιαστικό, που δίνει εξαιρετική εκφραστική δύναμη στις πιο χαρακτηριστικές της προσπάθειες».
Ο Γάλλος Ακαδημαϊκός (της Ακαδημίας Καλών Τεχνών) Belmonto, μεταξύ άλλων γράφει: «Εκείνο που περισσότερο υπογραμμίζεται στα έργα της, είναι το πηγαίο αίσθημα που το διοχετεύει στα έργα της και το υψηλό πνευματικό της επίπεδο, που υπάρχει σε όλους τους τομείς της δραστηριότητάς της. Τη χαρακτηρίζει γνώση και σπουδή στα πολιτιστικά της βήματα».
Ο Ρουμάνος καθηγητής της Ιστορίας της Τέχνης B. Brezianou σε έναν ύμνο στην καλλιτέχνιδα μεταξύ άλλων γράφει: «Έχοντες υπ` όψιν το ταλέντο της, τη δεξιότητα και την επιμονή που τη χαρακτηρίζει, είμαστε βέβαιοι, ότι η Μαίρη Παπακωνσταντίνου βαδίζει προς νέους καλλιτεχνικούς θριάμβους γιατί στη ψυχή της ζει έντονα ο ενθουσιασμός για `κείνες τις υψηλές μορφές όπου κυριαρχούν οι θεοί προστάτες του ωραίου».
Εφημερίδες και περιοδικά στην Ελλάδα και το εξωτερικό κατ` επανάληψη έχουν ασχοληθεί με το ταλέντο της.
Συνήθως μετά από μια έκθεσή της ή μετά από αποκαλυπτήρια έργων της, οι εφημερίδες φιλοξενούν διθυράμβους για τη Χιώτισσα γλύπτρια.
Στο καράβι του πατέρα της Γιάννη
Ποντικού "Αγ. Στέφανος" (1965)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου