Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2009

Ένας ανδριάντας για τον ποιητή των αιώνων

Η ονοματοθεσία του Κρατικού Αερολιμένα Χίου σε «αεροδρόμιο Όμηρος» έδωσε την αφορμή στην παγκοσμίου αναγνώρισης Χιώτισσα γλύπτρια Μαίρη Παπακωνσταντίνου πριν δύο χρόνια να βγάλει απ’ τα συρτάρια της την προεργασία φιλοτέχνησης ενός ανδριάντα του Ομήρου, με στόχο την πλήρη επικοινωνιακή ταύτιση του ποιητή των αθάνατων επών με το νησί μας.

Η κ. Παπακωνσταντίνου είχε αναφερθεί στο ιστορικό μιας δικής της πρωτοβουλίας πριν χρόνια και συγκεκριμένα επί των ημερών της πρώτης θητείας Μεννή στο Δήμο Ομηρούπολης.
Τότε, εξέφρασε την επιθυμία να φιλοτεχνήσει έναν ανδριάντα του Ομήρου που να κοσμεί το Δήμο αλλά και την περιοχή της Δασκαλόπετρας.
Μάλιστα, η κ. Παπακωνσταντίνου είχε ξεκαθαρίσει στον Δήμαρχο και άλλους ενδιαφερόμενους, ότι μέχρι το στάδιο του προπλάσματος θα κάλυπτε τα έξοδα χωρίς τη συμβολή κανενός. Για το στάδιο της αποτύπωσης σε μάρμαρο όμως, που γίνεται από μαρμαροτεχνικούς, ο Δήμος θα έπρεπε να καλύψει το κόστος, έως και το στάδιο της εγκατάστασης του ανδριάντα.
«Φωνή βοώντος εν τη ερήμω. Όχι μόνο δεν είχα καμία ειδοποίηση, αλλά διαπίστωσα σταδιακά ότι ζούμε σε τόπο λωτοφάγων. Έχω ολόκληρη σειρά με σχέδια και μακέτες για προτομές, ανδριάντες και ανάγλυφα του Όμηρου που θα μπορούσαν να έχουν χρησιμοποιηθεί. Τίποτα από αυτά δεν έφτασε στο Δήμο της Ομηρούπολης», δήλωσε η κ. Παπακωνσταντίνου.
H επιθυμία και το όνειρό της έμεινε αναλλοίωτο, παρά την αδιαφορία που επέδειξαν τότε. Η ίδια δεν το έβαλε κάτω και με κάθε ευκαιρία αναφέρονταν στο ενδεχόμενο να φιλοτεχνήσει έναν ανδριάντα του μεγαλύτερου ποιητή όλων των εποχών, του Ομήρου της Χίου, (ήδη έργο της κοσμεί την είσοδο του Ομηρείου Πνευματικού Κέντρου).

Στο αεροδρόμιο

Η έλευση της είδησης ότι το αεροδρόμιο της Χίου θα ονομαστεί «Όμηρος», έφερε στην κ. Παπακωνσταντίνου μια νέα ελπίδα ότι τελικά θα μπορέσει να προσφέρει στην πατρίδα της αυτό που της αξίζει. Έβγαλε από το συρτάρι της τα παλιά σχέδια και επανέφερε την πρόταση. «Είναι η ώρα να δουλέψουμε συστηματικά για τη δημιουργία ενός αγάλματος του Ομήρου που θα κοσμεί το αεροδρόμιο του νησιού μας. Πρέπει ο κάθε επισκέπτης να γνωρίζει που πατά, που βρίσκεται και να τιμήσει ανάλογα αλλά και να εκτιμήσει το νησί μας. Το όνομα του Όμηρου συγκλονίζει το παγκόσμιο στερέωμα και εμείς δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο», υπογράμμισε, η γλύπτρια.
Η ίδια προσφέρθηκε να φτιάξει το πρόπλασμα με δικά της έξοδα και εν συνεχεία να αναλάβουν Χιώτες τη συλλογή του ποσού που θα απαιτηθεί για την περαίωση του έργου. Εφοπλιστές, επιχειρηματίες από τη Χίο, την Αιγνούσα και τα Ψαρά, αλλά και απλός κόσμος της Χίου μπορεί να συμβάλει στο να έχουμε επιτυχή αποτελέσματα.

Τα σχέδια

Η κ. Παπακωνσταντίνου εργάζεται σήμερα πάνω σε νέα σχέδια για το πώς μπορεί να είναι ο ανδριάντας. «Μπορεί να είναι όρθιος ή και καθήμενος κρατώντας στο χέρι του την Ιλιάδα. Στην εμπρόσθια πλευρά να αναφέρει το όνομα του με χρυσά γράμματα. Στη μία πλευρά να έχει τα πρώτα λόγια από την Ιλιάδα και στην άλλη από την Οδύσσεια. Στην πίσω πλευρά να γράφει αυτό που βρέθηκε στη Δήλο και αναφέρεται σε αυτόν: «Τυφλός ανήρ οικεί δε Χίο, αινεί πεπαλαιώσει». Υπάρχουν πολλά που μπορεί να γίνουν και πρέπει όλοι να βοηθήσουν στο να αποκτήσει ο Όμηρος με κάθε τρόπο την πλήρη ταύτιση με τη γενέτειρα Χίο. Αυτόν να βλέπουν όλοι όσοι έρχονται στη Χίο και να γνωρίζουν που βρίσκονται», κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου